Alle informatie over een wokpan

Informatie over wokpan

Of je nu een ervaren kok bent of net begint met de culinaire kunsten, een wokpan is een veelzijdig stuk keukengerei. Wokken, een kooktechniek afkomstig uit Azië, staat bekend om de snelle bereidingstijd die tegelijkertijd de voedingsstoffen en smaken van de ingrediënten behoudt. In deze blog duiken we dieper in het gebruik van de wokpan, de soorten gerechten die je ermee kunt bereiden en geven we tips voor de aankoop van een goede wokpan.

Gebruik van een wokpan

Voordat je begint met wokken is het belangrijk dat alle ingrediënten zijn gesneden en klaar staan. Dit omdat de kooktechniek zich kenmerkt door de snelheid en je dus geen tijd hebt om tussendoor te snijden. De wok zelf dient op een hoge temperatuur voorverwarmd te worden voordat je er olie in doet. Dit zorgt voor een snelle garing en behoud van een knapperig laagje om de ingrediënten. Bij het kiezen van olie is het raadzaam om te gaan voor opties met een hoog rookpunt, zoals arachideolie of druivenpitolie. Zodra de wok heet is, voeg je de olie toe en verdeel je het zorgvuldig over het oppervlak om aanbakken te voorkomen.

Het is essentieel om ingrediënten continu te roeren om een gelijkmatige garing te garanderen. De diepe, ronde vorm van de wok helpt hierbij en maakt het eenvoud en veilig om de ingrediënten te mengen. Voor wokgerechten kies je meestal voor een combinatie van groenten, mager vlees en smaakvolle sauzen. Ingrediënten die snel bereid kunnen worden, zijn zeer geschikt voor deze kooktechniek. Aan het einde van het kookproces voeg je sauzen als sojasaus, oestersaus en vissaus toe om het gerecht op smaak te brengen.

Gerechten om te proberen

Je kunt allerlei gerechten proberen, van een kip cashew wok met stukjes kip, paprika, wortelen en cashewnoten tot vegetarische pad thai met rijstnoedels, tofu, taugé, wortelen en lente-uitjes, op smaak gebracht met tamarindesaus en afgemaakt met pinda’s. Of misschien is een garnalen teriyaki wok met broccoli, champignons en sugar snaps, op smaak gebracht met teriyakisaus, meer iets voor jou.

Aanschaf van een wokpan

Bij de aanschaf van een wokpan is het belangrijk om op het materiaal te letten. Roestvrij staal, gietijzer, carbonstaal en aluminium zijn veelgebruikte materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen: carbonstaal en aluminium zijn licht en warmen snel op, terwijl gietijzer de warmte langer vasthoudt. De grootte is ook een overweging: een diameter van 12 tot 14 inch is voor de meeste thuiskoks geschikt. Let daarnaast op het handvat; een lange steel maakt het makkelijker om de wok te hanteren, en soms is er een extra handvat voor meer gemak. Ten slotte, afhankelijk van je kookplaat, kies je voor een platte of ronde bodem. Een platte bodem is geschikt voor elektrische kookplaten en een ronde bodem past beter op gasfornuizen.

Waar wokpan kopen?

Als je overweegt om een wokpan aan te schaffen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pan vrij is van schadelijke stoffen zoals PFAS of Teflon. Bij Cook and Pan zijn alle pannen PFAS-vrij en voorzien van een duurzame keramische anti-aanbaklaag. Ze worden gemaakt van roestvrij staal of aluminium.

Ook biedt het assortiment pannen gemaakt van gietijzer, maar die worden niet geleverd onder het eigen merk. Bovendien zijn alle pannen vaatwasserbestendig en verkrijgbaar in unieke kleuren. Hierdoor is Cook and Pan de ideale plek om hoogwaardige en gezonde pannen aan te schaffen. Maar ook voor je andere kookartikelen, zoals een inductie koekenpan of wok, in alle maten en vormen.