Ambacht over de grens: Botenbouwer Ben Harris

In de categorie ‘ambacht over de grens’ belichten we elke week een ambachtsman of vrouw uit het buitenland. In Nederland was ambacht jarenlang een ondergeschoven kindje, met je handen werken was maar een ‘dom beroep’. Kinderen werden naar school gestuurd om te studeren om opgeleid te worden tot dokter of astronaut. Hierbij vergaten we echter onze traditie, ons cultureel erfgoed, ons ambacht.

In andere landen in de wereld zoals Japan, Engeland maar bijvoorbeeld ook Duitsland wordt ambacht meer gewaardeerd dan in Nederland. Met Veeda proberen wij hierin verandering te brengen, wij willen het Nederlands ambacht terug op de kaart zetten.

Echter vinden wij het ook leuk om af en toe een kijkje over de grens te nemen.

“There is something quite remarkable about being in a wooden environment at sea. Knowing the trees where the timber has come from to make that boat. It feels like an extension of yourself in a way, a second skin that keeps you safe on the water.”

Deze week kijken we naar botenbouwer Ben Harris. Ben heeft altijd een liefde voor hout gehad. Sinds zijn vijftiende levensjaar is hij actief als houtbewerker. Sinds 2005 is Ben bezig met het bouwen van houten boten in Britse Cornwall.

In de korte documentaire hieronder zien we de passie van Ben mooi vastgelegd. Zijn passie voor hout, hoe het ooit is begonnen en hoe prachtig het is om met je eigen handen iets te kunnen creëren. De video is gemaakt door het Britse Pixillion.

Break