Bloed, zweet en tranen: het verhaal achter een meubel

Bij de meeste webshops draait het om de producten. De producten staan centraal. Bij ons hebben de meubels natuurlijk ook een centrale rol, maar het draait niet alleen om deze ‘producten’, het verhaal achter het meubel is voor ons namelijk net zo belangrijk. Alle meubels worden handgemaakt, een meubelmaker steekt veel bloed, zweet en tranen in het vervaardigen van een meubel. Dit moet ons inziens daarom ook naar voren komen. Dit is een onderdeel van hetgeen je koopt.

Wij hebben lang nagedacht hoe we dit verhaal het beste kunnen vertellen. In eerste instantie zijn we een samenwerking aangegaan met diverse professionele fotografen die sublieme portretten van de meubelmakers hebben vastgelegd in hun eigen habitat. Wij hebben inmiddels honderden foto’s van onze meubelmakers, per meubelmaker zijn een aantal foto’s terug te vinden, ook bij de meubels zelf hebben we af en toe foto’s van meubelmakers toegevoegd.

Ondanks de hoge kwaliteit van de foto’s blijft een foto een relatief statisch medium. Vandaar dat we ons ook zijn gaan toeleggen op video. Online wordt er namelijk steeds meer video gekeken en met video kan je ons inziens het beste een verhaal vertellen.

IMG-20150925-WA0000

In de video hebben we geprobeerd om de kernwaarden van Veeda te verwerken, namelijk ambachtelijk en ‘slow’. We proberen echt de tijd te nemen voor de meubelmaker, zodat hij ruimte heeft om zijn verhaal te vertellen. We zijn dan ook echt enkele dagen opgetrokken met de meubelmaker om zijn of haar verhaal te horen. Dit heeft ons behoorlijk wat tijd gekost, maar we zijn van mening dat met deze korte documentaires we het echte verhaal van de meubelmaker kunnen vertellen. En dat is voor ons het belangrijkst.

Block