Nederland is een bloembollenland. Van heinde en ver komen toeristen in het voorjaar naar Nederland om een bezoek te brengen aan de Bollenstreek en de Keukenhof. Het zelf kweken van verse groenten en kruiden is de laatste jaren steeds populairder geworden. In het voorjaar kunnen tomaten, courgettes en kruiden als bieslook en peterselie geplant worden om vervolgens in de zomermaanden te oogsten.
Behalve het zelf groenteboeren is het ook leuk om je eigen zomerbloemen te kweken. Bijvoorbeeld met zomerbollen; ze zijn niet duur, zijn eenvoudig te planten en zorgen voor de mooiste bloemen. Lentebloemen plant je in de herfst, zomerbloemen plant je in het voorjaar. We geven je hier tips.
Lentebloeiers planten
Of je nu gek bent op tulpen, narcissen, crocussen, keizerskronen of sieruien: de Hollandse lente begint in het najaar. Het is een eenvoudig herfstklusje en dé ideale manier om een bijzondere voorjaarstuin te creëren.
De vuistregel is: plant de bol twee keer zo diep als de bol hoog is en… het puntje omhoog! Het assortiment beschikbare bloembollen bij onder andere tuincentra is vanaf begin september optimaal. Er zijn bollen die vroeg bloeien zoals crocussen (vanaf januari/februari) en laatbloeiers zoals sieruien (vanaf mei/juni). Daar kun je rekening mee houden! Plant daarom dit najaar eens crocussen, narcissen, tulpen en sieruien. De tuin kleurt dan vanaf februari tot in juni!
Styling
De laatste jaren is het planten van bloembollen op nonchalante wijze sterk in populariteit gestegen. De voorjaarstuin krijgt een natuurlijke en oorspronkelijke uitstraling. Verschillende bloembollen worden gemixt en uitgestrooid in de tuin. Op de plek waar ze neer komen, plant je ze vervolgens. Dat kan vrolijke lentewei opleveren met een bonte verzameling van kleuren, geuren en bloemvormen. Een rustiger maar minstens zo indrukwekkende tuin krijg je door te kiezen voor één kleur.
Zonneboeket uit eigen tuin
Bloembollen die in de zomermaanden tot bloei komen, worden zomerbollen genoemd. Het zijn dankbare tuinbloeiers die in het voorjaar volop verkrijgbaar bij het tuincentrum. Juist als de meeste tuinplanten uitgebloeid zijn, geven zomerbollen volop kleur aan de tuin.
Er zijn veel soorten die zich ideaal lenen voor de start van een eigen bloemenhoekje. Ideale zomerbollen zijn dahlia’s, begonia’s, gladiolen, lelies, anemonen en Crocosmia. Ze staan garant voor een zee aan bloemen. Je kunt ze afsnijden om je eigen zomerboeket te maken voor binnen of voor buiten op de tuintafel.
Zomerbollen planten
Net als groente en kruiden plant je zomerbollen in het voorjaar wanneer de kans op nachtvorst is verdwenen. Kies hierbij voor een zonnige plekje want zomerbollen zijn zonaanbidders. De vuistregel is dat bollen tweemaal zo diep geplant worden als de bol hoog is. Dahlia- en begoniaknollen zijn hierop een uitzondering, want die worden net onder de oppervlakte geplant.
Geef na het planten water zodat zomerbollen kunnen wortelen, groeien en bloeien. Zomerbollen hoeven vervolgens geen extra water te krijgen, ze houden van evenveel vocht als de overige tuinbeplanting. Vanaf juli bloeien de eerste zomerbollen.