Schaakspel Bauhaus

door: David van Mameren

Ontdek het verhaal

Een replica naar het ontwerp van Josef Hartwig uit 1923. Elk stuk van het schaakspel weerspiegelt een geometrische vorm, een beweging op het bord. Met veel oog voor detail gereproduceerd door David met overigens alleen maar restmateriaal. Een uniek handgemaakt schaakspel.

Gemaakt door David van Mameren

Door zijn aderen stroomt het bloed van een meubelmaker. Zowel zijn grootvader als overgrootvader waren meubelmaker. Van jongs af aan was zijn koers duidelijk. Hij zou in de voetsporen treden van (over)grootvader van Mameren. David vaart echter wel zijn eigen koers. Het moet allemaal duurzaam. David kan dan ook het beste gekarakteriseerd worden als modern met een vleugje nostalgie.

Meer informatie Stel een vraag

David van Mameren Wat maakt dit meubel zo bijzonder?

Modernisme: Bauhaus

Josef Hartwig ontwierp in 1923 een schaakspel compleet volgens de richtlijnen van Bauhaus: functioneel, esthetisch, van hoogwaardige kwaliteit met een ambachtelijke inslag maar betaalbaar voor iedereen. Dit tijdloze, typische Bauhaus design is ook terug te zien in deze replica die David heeft gemaakt.

“Wat mij in dit spel bijzonder aantrekt zijn de geometrische vormen van de stukken die de bewegingen op het bord weerspiegelen. Prachtig doordacht. Een genot om naar te kijken en mee te spelen natuurlijk.” vertelt David als we hem vragen naar de beweegredenen voor het (na)maken van het schaakspel.

Wat opvalt zijn de opvallende simpele vormen van de stukken. Zoals David zelf ook aangeeft, de vorm weerspiegelt de functie die het onderdeel in het spel heeft.

Duurzaam meubelmaken

Alle meubels die door David via Veeda worden verkocht zijn gemaakt van restmateriaal. Dit illustreert perfect David’s passie voor duurzaamheid. Voor David staat duurzaamheid namelijk centraal. “Voor mij is duurzaam meubelmaken het gebruik van duurzame grondstoffen, grondstoffen die het milieu zo weinig mogelijk belasten en het liefst hergebruik van materialen.”

De houtkeuze is natuurlijk zeer belangrijk bij duurzaam meubelmaken, maar duurzaam meubelmaken is meer dan alleen dat. Ook de afwerking zal namelijk duurzaam moeten gebeuren en dit is iets wat David niet vergeet: “Als afwerking gebruik ik olie of watergedragen lakken waarbij het milieu niet wordt belast.”

Neem contact op met dit ambachtslid

Bel 06 26 31 45 06
of stuur een e-mail naar:
dvanmameren@hetnet.nl

David van MamerenMeer van dit ambachtslid

 • Bijzettafel Antica

  Bijzettafels

 • Tafel Antica

  Tafels

 • Krukje Kampanje

  Bijzonder

 • Ladekast Open #33

  Kasten

Stel een vraag