Bijzettafel Paltrok

door: Meubels van de Molen

Ontdek het verhaal

Op dit moment zijn er nog slechts vijf paltrokmolens in Nederland. Dit type windmolen is een zeldzaamheid geworden. De mannen van Meubels van de Molen geven met de bijzettafel Paltrok een eigen eerbetoon aan deze historie.

Gemaakt door Meubels van de Molen

Meubels van de Molen is een initiatief van meubelmakers Rutger Graas en Walter Vree. Geinspireerd op de oerkracht die de molen in beweging brengt. Met de hand vervaardigd van in Nederland gekapt en op ‘Zaanse’ windkracht gezaagd hout. Een meubel van de molen is uniek, uitermate duurzaam, maar bovenal prachtig vakmanschap.

Meer informatie Stel een vraag

Meubels van de Molen Wat maakt dit meubel zo bijzonder?

De Paltrok: Nederlandse Geschiedenis

Het is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk slaat de naam ‘paltrok’ op een overkleed voor mannen uit de 14e en 15e eeuw, een soort wijd uitlopende overjas. De relatie met de typisch Nederlandse molens is ons niet meteen duidelijk. Een paltrokmolen wordt namelijk gekenmerkt door zijn vierkante bouw en opengewerkte onderkant.

“In deze tafel laten we een plak hout zien die door zijn dikte erg stoer is, maar door zijn tekening weer heel verfijnd en bijzonder.” stelt Rutger Graas als we de mannen van Meubels van de Molen vragen naar wat bijzettafel paltrok bijzonder maakt.

Het idee achter de collectie van Meubels van de Molen is om ook in het design van de meubels een stukje van de molen terug te laten komen en dat is ook heel duidelijk zichtbaar in deze bijzettafel.

Het onderstel is van gezwart staal, behandeld als een machine onderdeel.

Meubels van de molen

Het uitgangspunt van Meubels van de Molen was om ‘het gevoel van de molen’ te vertalen naar een duurzame meubelcollectie. De kracht van de molen, de grote stammen en het unieke karakter van de molen moesten allemaal terugkomen in de essentie van de collectie.

“Het proces begint bij een inlandse stam, die eventueel wordt gewaterd, vervolgens verzaagd door onze windmolen en grotendeels aan de wind wordt gedroogd. Van dit hout vervaardigen we onze ambachtelijke meubels die duurzaam zijn afgewerkt.” aldus meubelmaker Walter Vree over de werkwijze van Meubels van de Molen.

Het gebruikte hout is door de meubelmakers Rutger Graas en Walter Vree zelf onder andere aangekocht tijdens De Rondhout Veiling, die jaarlijks op Park Hoge Veluwe plaatsvindt.

Neem contact op met dit ambachtslid

Bel 075 62 19 789
of stuur een e-mail naar:
info@rutgergraas.nl

Meubels van de MolenMeer van dit ambachtslid

  • Tafel Dijk

    Tafels

  • Tafel Schragen

    Tafels

Stel een vraag