Tafel #29 Zoelen

door: Wilfred Kalf

Ontdek het verhaal

In 2015 ontworpen en gemaakt door Wilfred Kalf. Een eikenhouten tafelblad rustend op een stalen onderstel. Het blad bevat verschillende hartscheuren, die worden bijeengehouden door esdoorn zwaluwstaarten. Deze tafel is een typische Wilfred Kalf tafel omdat het ruwe karakter van de boom, de hartscheuren bijvoorbeeld, in de tafel zijn verwerkt.

Gemaakt door Wilfred Kalf

Lang heeft hij gezocht. Naar een mal waarin hij zijn passie voor duurzaam en ecologie kan gieten. Een geboren meubelmaker met misschien wel het meest groene hart van ons allemaal. Zijn zoektocht is echter nog steeds niet voorbij. Jezelf blijven ontwikkelen zonder je idealen te hoeven verliezen. Dat is meubelmaker Wilfred Kalf.

Meer informatie Stel een vraag

Wilfred Kalf Wat maakt dit meubel zo bijzonder?

De oude eik uit zoelen

Wilfred heeft een passie voor lokaal hout. Toen hij op 19-jarige leeftijd met zijn eerste meubelmakerij begon was dat ook een van de belangrijkste drijfveren. Voor elk meubel of voor elk ontwerp is lokaal hout het uitgangspunt. Het idee van deze tafel komt voort uit de Oude Eik uit Zoelen. Wilfred kreeg de beschikking over een hartplank van deze Zoelense eik en pas na een aantal jaar vond Wilfred een passend project voor de kromme hartplank.

De uitdaging van deze tafel zat in het verbinden van de hartscheuren in het midden van de tafel. Na wikken en wegen heeft Wilfred dit opgelost door esdoorn zwaluwstaarten te gebruiken en de gaten zelf op te vullen met doorzichtige giethars.

Ook de stalen poten van de tafel zijn op eigenzinnige wijze geconstrueerd. “De poten heb ik onder een kleine hoek naar buiten gericht en aan de onderzijde teruggeknikt.”

Vanuit Zwammerdam, met liefde

Elk meubel dat Wilfred maakt is uniek. Hij gebruikt lokaal hout dat de essentie, het boomachtige bewaart. Elk meubel van Wilfred is dan ook duidelijk te herkennen aan zijn werkwijze. “Ik maak unica, met veel liefde, veel handwerk en veel unieke details en hoop dat mijn hand herkend wordt in mijn werk.” Aldus Wilfred over zijn eigen werk.

Vanuit Zwammerdam probeert Wilfred zoveel mogelijk duurzaam te werken. Duurzaamheid van de gebruikte materialen is voor Wilfred het allerbelangrijkst. Hij probeert daarom zoveel mogelijk lokaal hout en afgedankt hout te gebruiken.

Het hout van de Oude Eik uit Zoelen heeft Wilfred gebruikt voor het prototype, het origineel, van de tafel. Wilfred zal voor u ook eikenhout gebruiken met dezelfde verbindingen en details, maar het zal niet letterlijk hetzelfde hout zijn van de Oude Eik.

Neem contact op met dit ambachtslid

Bel 06 24 39 36 61
of stuur een e-mail naar:
info@wilfredkalf.nl

Wilfred KalfMeer van dit ambachtslid

 • Kabinet #27

  Kasten

 • Open Bureau #25

  Tafels

 • Tafel Nummer 28

  Tafels

 • Bureau op 14 benen

  Tafels

Stel een vraag