Tafel Antica

door: David van Mameren

Ontdek het verhaal

David gooit nooit iets weg. Al zijn meubels voor Veeda zijn gemaakt van restmateriaal. Zo ook deze unieke tafel van overgebleven gefineerde stukken en met een contrasterend onderstel van staal. Volgens David laat dit meubel perfect de diversiteit van hout zien.

Gemaakt door David van Mameren

Door zijn aderen stroomt het bloed van een meubelmaker. Zowel zijn grootvader als overgrootvader waren meubelmaker. Van jongs af aan was zijn koers duidelijk. Hij zou in de voetsporen treden van (over)grootvader van Mameren. David vaart echter wel zijn eigen koers. Het moet allemaal duurzaam. David kan dan ook het beste gekarakteriseerd worden als modern met een vleugje nostalgie.

Meer informatie Stel een vraag

David van Mameren Wat maakt dit meubel zo bijzonder?

Materiaal als uitgangspunt

“Voor de tafel heb ik het materiaal als uitgangspunt genomen. De gefineerde stukken zijn allemaal resten van verschillende projecten. Normaal gesproken zou alles weggegooid worden want elk stuk op zich is te klein om nog iets van te maken.” Stelt David als we hem vragen hoe deze unieke tafel tot stand is gekomen.

Alle meubels die door David via Veeda worden verkocht zijn gemaakt van restmateriaal. Dit illustreert perfect David’s passie voor duurzaamheid. Voor David staat duurzaamheid namelijk centraal. “Voor mij is duurzaam meubelmaken het gebruik van duurzame grondstoffen, grondstoffen die het milieu zo weinig mogelijk belasten en het liefst hergebruik van materialen.”

De houtkeuze is natuurlijk zeer belangrijk bij duurzaam meubelmaken, maar duurzaam meubelmaken is meer dan alleen dat. Ook de afwerking zal namelijk duurzaam moeten gebeuren en dit is iets wat David niet vergeet: “Als afwerking gebruik ik olie of watergedragen lakken waarbij het milieu niet wordt belast.”

De diversiteit van hout

De blokachtige vorm van deze tafel is geen toeval. David legt uit: “de kleine stukken zijn echter wel een beperking voor het ontwerp aangezien ze op een ondergrond verlijmd moeten worden. Hierdoor kom je al snel tot blokvormige meubels zoals de tafel maar ook de bijzettafeltjes.”

Ondanks dat de overgebleven kleine stukken een beperking vormen voor het ontwerp laten ze wel de diversiteit van hout zien. En ook al zijn het kleine stukken, samen vormen ze weer een nieuw meubel en geven ze weer nieuw leven. Volgens David hoeft dan niks te worden weggegooid. Alles kan opnieuw worden gebruikt. Een mooie gedachte als inspiratie voor een uniek meubel.

Neem contact op met dit ambachtslid

Bel 06 26 31 45 06
of stuur een e-mail naar:
dvanmameren@hetnet.nl

David van MamerenMeer van dit ambachtslid

 • Bijzettafel Antica

  Bijzettafels

 • Krukje Kampanje

  Bijzonder

 • Ladekast Open #33

  Kasten

 • Schaakspel Bauhaus

  Bijzonder

Stel een vraag