Tijd en geduld: de kunst van het ambacht

In onze gesprekken met meubelmakers hebben we het vaak over de relatie tussen tijd en ambacht en wat geduld precies is. Voordat er namelijk daadwerkelijk aan een meubel kan worden gewerkt moet eerst het hout ‘op orde’ zijn.

Het wateren van het hout bijvoorbeeld. Wateren wil zeggen dat het hout letterlijk in het water wordt gelegd om de in het hout aanwezige mineralen, voedingsstoffen en zetmeel op te laten lossen. Het wateren van hout kan negen maanden tot drie jaar duren. Een meubel van gewaterd hout is dus, in zekere zin, jaren ‘onderweg’ om uiteindelijk door de meubelmaker vervaardigd te worden. Het duurt dan niet weken om een meubel te maken, maar eigenlijk jaren. Als we daar ook nog het leven van de boom zelf bij op zouden tellen dan heb je ineens een heel ander tijdsbestek waar we over praten.

Op een bepaalde manier is ambacht dus geduld. De tijd nemen voor een proces, niet haasten, maar langzaam maar zeker iets moois creëren.

In de onderstaande video zien we Nepalese meester Sonam Sherpa aan de slag die geduld heeft geperfectioneerd. Zijn ambacht en zijn kunde staan in direct verband met tijd. In een Tibetaans Boeddhistisch klooster in het zuiden van Frankrijk werkt hij dagelijks aan het schilderen, tot leven brengen, van prachtige Arhat beelden (een Arhat is een Boeddha in wording).

Elk detail wordt minutieus aangebracht, zelfs haartje voor haartje, zijn ambacht is een perfecte meditatie.

De video is gemaakt door Lungta Films en is in 2015 opgenomen in het Nalanda Klooster in Frankrijk.

Space