Un Trabajo Feliz: gelukkig van begin tot eind

In de onderstaande documentaire observeren we meubelmaker, Frank Buschmann, aan het werk. We leven in een tijd waar we nog maar weinig met onze eigen handen maken. In deze documentaire wordt stilgestaan, in beeld en niet in woord, bij wat het is om nog echt iets met de hand te maken.

In onze recente geschiedenis is de relatie tussen werk en leven aanzienlijk veranderd. De balans tussen werk en leven was nooit eerder zo sterk verdeeld als nu. Waar we ‘vroeger’ een directe relatie hadden met hetgeen waar we aan werkten, hebben we nu vaak totaal geen band meer met het eindproduct. We zijn tegenwoordig meer en meer slechts een schakel in een onbekende keten.

We kunnen ons niet meer identificeren met het werk dat wij doen. Verfremdung aldus Karl Marx, langzaamaan vervreemdden we van het doel, van het resultaat.

Frank Buschmann laat in deze visuele meditatie zien hoe meubelmaken, een ambacht, een antwoord biedt op vervreemdend kapitalistisch ‘werk’. Van begin tot eind is de meubelmaker namelijk betrokken bij het project, hij of zij ziet het geheel tot bloei komen en identificeert zich volkomen met hetgeen hij of zij maakt. Dit is in Buschmann’s ogen “un trabajo feliz”. Gelukkig werk.

block