Verlichtingsplan maken

verlichtingsplan maken

Verlichting is ontzettend belangrijk, met verlichting kun je de sfeer maken en breken. Wil je aan de slag met de verlichting in jouw huis, maak dan eerst een lichtplan.

Met een lichtplan breng je duidelijk in kaart welke verlichting en bijbehorende aansluitpunten je nodig hebt in een bepaalde ruimte.

Hieronder wordt in drie stappen beschreven hoe je een lichtplan opstelt. Een tip vooraf: begin niet met het kopen van lampen. Je bouwt een plan voor de ruimte, niet rondom een lamp die je gekocht hebt

Voorbereiding

Maak een plattegrond van de te verlichten ruimte. Geef hierin de positie van de meubelen en de televisie aan. Denk ook aan kunstwerken of andere objecten die je wilt verlichten.

Stap 1: functie

Bepaal de functie van de verschillende gebieden in de ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lezen, televisiekijken, werken en eten. Houdt er rekening mee dat een bepaalde plek, zoals de bank, meerdere functies kan hebben.

Stap 2: lichtbehoefte

Vertaal de functies naar lichtbehoefte. Een leeshoekje heeft bijvoorbeeld een gerichte lamp nodig die helder licht geeft

en voor een schilderij is een klein lampje voldoende. Lampen kunnen meerdere functies van een ruimte bedienen wanneer ze een dimmer hebben.

Houdt rekening met de verschillende soorten licht: basisverlichting en gerichte verlichting.

Geef de locatie van de lampen op de plattegrond aan. Gebruik verschillende symbolen of kleuren voor verschillende lampen. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen plafondlampen, wandlampen, leeslampen en spotjes.

Zet een rondje om de lampen waar je een dimmer op wilt. Maak een duidelijke legenda zodat je ook op een later tijdstip de betekenis van de symbolen of kleuren kunt herleiden.

Stap 3: aansluitpunten

Geef op de plattegrond de locatie van de benodigde aansluitpunten aan. Gebruik ook hier weer symbolen of kleuren. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen een aansluiting in het plafond, aansluitingen voor spotjes, wandcontactdozen en stopcontacten.
En vergeet niet ook voor de hier gebruikte symbolen of kleuren een legenda op te stellen.

Renoveer je jouw huis of laat je een nieuwe woning bouwen, bedenk dan op tijd waar aansluitingen gewenst zijn, later inbouwen is duur en veel werk. Wanneer je de verlichting in een bestaand huis aanpast, ga dan zoveel mogelijk uit van de bestaande situatie.

Zijn er meer aansluitpunten nodig, dan behoort het aanleggen van nieuwe wandcontactdozen tot de mogelijkheden.

Bedenk of het nodig is voor één lamp meerdere schakelaars nodig zijn. In een slaapkamer is het bijvoorbeeld handig als je het licht aan kunt doen als je binnen komt en uit kunt doen als je in bed ligt.

Sommige lampen wil je tegelijk in en uit schakelen. Een voorbeeld hiervan zijn drie lampen boven de eettafel of lampen aan weerszijden van een bank. Het is belangrijk technische eisen van te voren goed te overdenken.

Aan de slag!

Heb je bedacht welke lampen waar komen te staan of hangen en welke aansluitpunten en schakelaars daar voor nodig zijn, dan is het tijd om eventuele verbouwingen in de elektriciteit te realiseren. Laat dit altijd doen door een vakman, dit is erg belangrijk voor de veiligheid. 

Is dit gedaan, dan is het eindelijk tijd om te shoppen! Kies lampen die qua vorm en uitstraling passen bij de interieurstijl. Je krijgt een eenheid in het interieur als je vormen, kleuren en materialen kiest die bij elkaar passen. Het kan mooi zijn verschillende lampen van een serie te kopen. Een bijzondere blikvanger kan daarnaast karakter aan de ruimte geven.

Energietips

  • Kijk eens naar de indeling van uw woning: bestem kamers met veel daglicht voor werk, klussen of andere activiteiten waarvoor veel licht nodig is. Zet de werkplek nabij een raam zodat u optimaal gebruik maakt van daglicht.
  • Geef muren, plafonds, vensterbanken en vloeren in donkere kamers een lichte tint; dan is minder verlichting nodig.
  • Voorkom in elk vertrek een overdaad aan lampen: breng in elke kamer eerst basisverlichting aan, zoals een sterke lamp boven een leestafel, en vul dan aan met accent- en sfeerverlichting.

welke meubels niet mogen ontbreken woonkamer
Woonkamer

Welke meubels mogen er niet ontbreken in je woonkamer?

De woonkamer is vaak de ruimte in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Of je er je favoriete serie kijkt of een boek leest, het maakt niet uit wat je er doet! Je kunt je woonkamer inrichten naar je eigen behoeften en stijl. Je kunt dan ook kiezen uit een groot scala aan meubels. […]

Lees meer